dinsdag 28 april 2020

Anna (18 jaar): “Ook als eerstejaars geneeskunde student kun je veel doen”

”Na de corona-uitbraak stopte mijn studie in Rotterdam en ik ging weer bij mijn ouders in Zeeland wonen. Ik hield dus tijd over en daarom bood ik mijn hulp aan op Facebook. Wel vermeldde ik erbij dat ik eerstejaars student geneeskunde ben”, vertelt Anna gemotiveerd. “Binnen een dag werd ik al verwezen naar Viazorg, die de matching van zorgvragers en -aanbieders verzorgt binnen Zeeland. En diezelfde week kreeg ik een hele leerzame werkplek: een huisartsenpost speciaal voor mensen met luchtwegklachten! Echt heel leuk!”

“Het inzetten voor anderen zit in mijn familie. Zo is mijn keuze voor geneeskunde ook geboren. Maar toen mijn studie stopte, voelde ik me een beetje nutteloos. Wat kon ik nu doen? Ik heb wel medische kennis, maar natuurlijk niet genoeg voor bijvoorbeeld de IC. Voor mijn gevoel viel ik er met mijn weinige ervaring vervelend tussenin.  Maar Viazorg heeft voor mij een passende plek gevonden waar ik mijn kennis kan toepassen. Ik ben een soort doktersassistent, heel leerzaam. De huisartsen zijn allemaal heel blij dat ik kom helpen. Ze zijn ook heel vriendelijk en geïnteresseerd. Ondanks dat je in de beschermende pakken zit, wat afstandelijk voelt, hangt er een goede sfeer.”

Anna is enthousiast over haar werkzaamheden: “Ik bel de patiënten op. Dan meet ik de temperatuur en de saturatie op. Die gegevens noteer ik en dat neemt de patiënt mee naar de huisarts. Die kijkt of we iemand naar het ziekenhuis moeten doorsturen of dat we iets van de apotheek kunnen voorschrijven. Dankzij deze speciale post kunnen mensen met luchtwegklachten wel ergens terecht, want dat kan niet meer bij de ‘normale’ huisartsenpraktijk vanwege de geldende hygiënemaatregelen. Na iedere patiënt maak ik schoon, en dan bel ik de volgende weer. We hebben twintig minuten per patiënt. De drukte verschilt per dag, maar elke dag hebben we wel een piek.”

Wat Anna zegt tegen mensen die twijfelen om zich in te schrijven?: “Vooral doen! Niet twijfelen als je eerstejaars student geneeskunde of verpleegkunde bent. Daar moet je je niet door laten tegenhouden. Ik heb ervaren dat je ook veel kunt betekenen als je nog niet veel ervaring hebt. Je kunt je altijd aanmelden. Ook als je nog niet wordt ingezet. Want dan weten ze je wel alvast te vinden. Je wordt dus ook ingezet als je niet veel ervaring hebt. Dat blijkt maar weer.“