Archief

dinsdag 05 november 2019

Zeeuwse zorgsector, onderwijs en overheid pakken samen personeelstekorten aan

Dinsdag 22 oktober 2019 presenteerden Zeeuwse zorg- en welzijnsorganisaties samen het nieuwe actieplan om de personeelstekorten aan te pakken in de zorg: het Deltaplan Arbeidsmarkt Zorg & Welzijn. Voor dit Deltaplan steken zorg- en welzijnsorganisaties, de overheid, onderwijsorganisaties, Viazorg en met partners als CZ, gezamenlijk met de handen uit de mouwen. Een unieke en noodzakelijke krachtenbundeling om samen het personeelstekort te tackelen.

In opvolging van het Regionale Actieplan Arbeidsmarkt Tekorten (RAAT) is in de zomer van 2019 hard gewerkt aan het nieuwe actieplan. Zorg- en welzijnsorganisaties vervolgen samen met Viazorg de strijd tegen de personeelstekorten in de zorg. Daarvoor is samenwerken belangrijker dan ooit.  

Vooruit kijken

Het Deltaplan gaat verder dan het RAAT. Waar het in het RAAT nog ging om het plukken van het laaghangend fruit, gaan ze nu de uitdaging aan om de hardnekkige thema’s te tackelen. Bovenal wordt er vooruit gekeken hoe de toekomst van zorg en welzijn kan worden vormgegeven. Wat vraagt dit van de sector in aantallen en soort personeel? Hoe leiden we professionals goed op en houden we ze fit voor hun werk en hoe zorgen we dat ze een zinvolle loopbaan in onze sector kunnen realiseren? “Dat doen we met elkaar, omdat we het samen wíllen aanpakken en ieder voor zich het probleem niet kan oplossen," aldus Monica Roose, directeur-bestuurder van Viazorg. 

Successen  

Gemiddeld bereikten we de afgelopen 2 jaar eens per maand de media met diverse projecten en initiatieven gezamenlijk als sector binnen het RAAT. Zo verschenen we in diverse kranten met het gezamenlijke Dare2Care festival om vooral jongeren en zorgintreders te entousiasmeren om te komen werken in de sector. Ook kwam de 250e kandidaat van het project Sterk in je Werk op de radio en in de pers. Martijn Hurkmans verruilde de horeca voor de zorg en vond vanuit Brabant in Zeeland een baan via Sterk in je Werk. Dit is slechts een greep uit de vele successen die samen zijn bereikt! Een gebundelde publicatie van alle successen werd tijdens de bijeenkomst gisteren uitgereikt aan Geert Jan Buisman van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.